Natuurgebieden
Op deze pagina probeer ik wat informatie te geven over de natuurgebieden in Nederland die ik bezoek. Door op de Google Maps plaatjes onderaan ieder gebied te klikken kan je een kmz file bekijken met een paar representatieve wandelingen en foto's die ik gemaakt heb. Ook heb ik een link naar teken en de ziekte van lyme op deze pagina toegevoegd omdat teken een niet te onderschatten gevaar vormen voor iedereen die regelmatig in de vrije natuur komt. Zelf gooi ik altijd onmiddellijk al mijn kleding in de was als ik thuiskom en neem meteen een warme douche en controleer ik of ik geen teken heb opgelopen.
Amsterdamse Waterleiding Duinen
De Amsterdamse Waterleiding Duinen, of kortweg de AWD, is een groot duingebied gelegen tussen Noordwijkerhout en Zandvoort. Twee aspecten maken dit tot een zeer aantrekkelijk gebied voor natuurfotografie. Ten eerste is het in de AWD toegestaan vrij te struinen door de duinen en ten tweede heeft de gemeente Amsterdam zo'n tien jaar geleden besloten tot een afschotverbod op de damherten waardoor deze nu zeer talrijk zijn en relatief niet schuw.
Toegang is niet gratis, de kosten zijn €1, en honden zijn niet toegestaan.
Biesbosch
De Biesbosch is een gebied vooral geschikt voor het fotograferen van vogels. Qua wandelen is er niet veel te doen, er zijn wel wat korte wandelroutes maar die vind ik niet heel boeiend. Maar je kan er redelijk met de auto stapvoets doorheen rijden en je kan er ook prima fietsen. Met de boot ben ik er nog nooit doorheen gevaren.
Op zich is dit niet mijn favoriete type natuur maar je komt er dieren tegen die elders niet of nauwelijks voorkomen, vooral vogels dus. Zo heb je hier een redelijke kans op zeearenden en visarenden en ook de bever heb ik hier wel eens op de gevoelige plaat gekregen.
Deelerwoud
Het Deelerwoud is een relatief rustig stukje Veluwe gelegen tussen de nationale parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. Het is één van de weinige gebieden in Nederland waar je naast edelherten en reeën ook damherten tegen kan komen. In 2001 stopte Natuurmonumenten als experiment met het afschieten van herten. De populatie van zowel edelherten als damherten is sterk toegenomen sinds die tijd maar de zichtbaarheid niet. Nadeel van het Deelerwoud, in mijn ogen, is dat grote delen verboden terrein zijn. Overdag houden de herten zich schuil in de bossen waardoor de kans om wat te zien toch, ondanks de grote aantallen, niet zo groot is. Daar waar de damherten van de AWD meestal licht gekleurd zijn, zijn de damherten in het Deelerwoud donker wat ze een wat wilder uiterlijk geeft.
Kroondomein
Het Kroondomein is wel mijn favoriete stuk Veluwe. De bossen zijn er gemiddeld genomen wat opener (misschien omdat het ook een houtvesterij is, er is redelijk veel houtkap) en je komt er ook regelmatig weides tegen die elders op de Veluwe vrijwel steenvast in rustgebieden liggen. Ook is het gebied rijk aan sfeervolle vennetjes. Ik ken ook geen ander gebied waar je zoveel Wilde Zwijnen tegen komt.
Leuvenumse bossen
Het Leuvenumse bos vormt samen met Leuvenhorst één groot natuurgebied. In het noorden zijn twee grote zandvlakten te vinden, het Hulshorsterzand en het Beekhuizerzand. De rest van het gebied bestaat voornamelijk uit dennenbossen en loofhoutbossen. Naast het Cyriasische veld aan de westrand zijn er zijn weinig open stukken te vinden, wat het vinden en fotograferen van wild niet makkelijker maakt. Wel vind ik het een bijzonder sfeervol bos. Over het algemeen zijn de bossen niet heel donker en/of dicht en het landschap zit vol met kleine maar venijnige heuveltjes.
Omdat er veel eenvoudige wandelpaden zijn aangelegd en ik ook geen rustgebieden voor het wild ben tegengekomen (ze schijnen er wel te zijn) heb je toch wel een beetje het gevoel vrij te kunnen struinen, heel anders dan het Deelerwoud en Planken Wambuis (ook allebei van natuurmonumenten) waar ik altijd een beetje het gevoel heb te zijn veroordeeld tot een rondje om de hei.
Meijendel & Berkheide
Het duingebied ten noorden van Den Haag (mijn woonplaats) en dus lekker dichtbij. Meijendel is qua landschap verassend gevarieerd voor een duingebied. Typisch duinlandschap wordt afgewisseld met bossen en watergebieden.
Het gebied is rijk aan vossen en reeën en ook het damhert komt er de laatste tijd in beperkte mate voor (al heb ik die er zelf nog nooit één gezien). Vergeleken met de AWD vind ik de reeën wel moeilijker te spotten, waarschijnlijk vanwege het minder open karakter van sommige stukken, ze kunnen zich er goed schuilhouden.
Een groot deel van Meijendel is op wegen en paden vrij toegankelijk, voor Kijfhoek en Bierlap is een jaarlijkse toegangspas of een dagkaart nodig en een deel van het gebied is alleen toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek. Voor de Pan van Persijn in berkheide is ook een dagkaart nodig.